PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Úterý 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Jiří Drhovský z Českých Budějovic - hračky ze dřev [ Nositel tradice lidového řemesla ]

"Nositel tradice lidových řemesel"
za rok 2001

Pan Jiří Drhovský se věnuje profesionálně výrobě hraček od roku 1976, kdy se stal pracovníkem ÚLUV Praha. Již v roce 1975 se v Českých Budějovicích zúčastnil soutěžní výstavy ÚLUV "Dřevo ve všech podobách". Soutěž obeslal řezbami, návrhem kolébky a vykládaným stolkem a na samotné výstavě bylo prezentováno vyřezávané čelo kolébky.

Jiří Drhovský se vyučil modelářem - řezbářem a před svým pracovním poměrem u ÚLUV Praha byl zaměstnán v českobudějovické Škodovce. Středoškolské vzdělání si doplnil studiem na gymnáziu.

Jeho vztah k výrobě ze dřeva ovlivnil v dětství jeho dědeček, který se věnoval podomácké výrobě. Řemeslo, zvláště pak dřevovýroba byla silně zastoupena v obce, kde pan Jiří Drhovský vyrůstal.
Před vlastní výrobou hraček od druhé poloviny 70. let se J. Drhovský zabýval příležitostnou tvorbou, např. řezbou, opravami starých hraček, či výrobou dřevěných předmětů dle přání a požadavků známých. Od začátku pracovního poměru u ÚLUV byla naplňována základní podmínka nového zaměstnavatele, a to navazovat na tradici lidového rukodělného a lidového uměleckého řemesla. První zakázkou byla výroba hraček podle předloh Václava Kantora z Vlkonic u Vacova (okr. Prachatice). Nejvíce vyrobeno bylo koníků, ať již samostatných, či v jedno- a dvouspřeží nebo s korbičkou. Výrobu doplňovaly dále např. troky s valchou, vál s válečkem a pohyblivá hračka veverky. Hračky, původně mořené anilínovými barvami, byly v 70. letech pojednány lihovými mořidly. Od roku 1978 jsou režné z hygienických důvodů. Vlastní barevné pojednání výzdoby je provedeno temperou s klihem. Domnívám se, že výrobou tohoto typu dřevěných řezaných hraček se již nikdo nezabývá.
O výrobu hraček podle příbramských vzorů se J. Drhovský začal zajímat kolem roku 1980. Znalost technologie výroby si odnesl od p. Krále z Miřetic. Původní výrobu figurek lisovaných ze směsi pilin, mouky a klihu nahradil J. Drhovský soustruženým nebo řezaných dřevem a detaily postaviček (boty, čepice, drdoly, ručičky) nahrazuje původní směsí, později moduritem. Na počátku 80. let připravil J. Drhovský pro ÚLUV pouze vzorky tohoto typu hraček a od 90. let obnovil tuto výrobu i pro komerční účely. Domnívám se opět, že výrobou tohoto typu hraček se již nikdo nezabývá.

Kolem roku 1980 zkouší J. Drhovský výrobu hraček skašovského typu. Vyrobeno bylo několik kusů koníků, husarů, pávů a ptáčků. Z kapacitních důvodů se této výrobě nevěnuje. Tento druh hraček vyrábí ve Skašově firma R. Brand a J. Bálek, v menší míře také p. Josef Mašek a J. Brand, dále několik amatérských výrobců v okolí Přeštic.
Zaučením u p. Kosnara získal J. Drhovský znalost výroby další tradiční lidové záležitosti, a to holubičky štípané z jednoho kusu dřeva. Holubičku vyrábí J. Drhovský průběžně v malých sériích od počátku 80 let.

Výše popsanou tradiční lidovou řemeslnou výrobu doplňuje J. Drhovský o výrobu dle výtvarných návrhů i o výrobu vlastní. Např. p. Jarmila Jeřábková, výtvarnice ÚLUV Praha, zpracovala podklady pro výrobu stavebnice vesnice a řezaných zvířátek ze soustruženého štípu dřeva. Vzor si vzala z výroby p. Chládka z Kašperských Hor. Většinou kolébací zvířátka nebo zvířátka na kolečkách jsou produkována ponejvíce v letech 1979 - 1982. Cca v roce 1984 vyrábí J. Drhovský sérii jednoho tisíce kusů slepiček dle vzoru p. Bukáčka. Kolem roku 1985 vyrábí 2 až 3 roky J. Drhovský pro ÚLUV tzv. "dupáka". Jedná se o postavičku jakéhosi šaška s pružinovým pérem, které při stlačení vyskakuje. Snad jde o nějaký starší vzor, jehož původ není zatím z naší strany ověřen. Pro problémy s dodávkou pružinového péra výroba "dupáka" končí v roce 1988.

Původní tvorbu zahájil J. Drhovský kromě několika prvotin reliéfních dřevořezeb (Madony) dlabanými miskami a necičkami. Kolem roku 1985 vzniká "nábyteček" - souprava do pokojíčků, kterou asi od roku 1992 doplnila "kuchyň". Od roku 1995 vyrábí J. Drhovský i několik druhů postýlek. Někdy v roce 1986 získala souprava do pokojíčku první cenu ÚLUV za vlastní návrh v oboru dřevo. Již v roce 1984 získala "dřevěná stavebnice" druhou cenu ÚLUV ve stejném oboru. Tato stavebnice se od roku 1992 dodává s dřevěným kufrem.

Soustružený malovaný betlém vzniká někdy kolem roku 1987. Svoji konečnou podobu získal v roce 1989 a od té doby je takto nabízen zákazníkům. Bez zajímavosti není také uvedení rozpracované stavebnice lodě.

Pan J. Drhovský uchovává vzorky své výroby i z výroby při různých předváděcích akcích. Zároveň také rozfázování postupu výroby, jež byla připravována většinou pro filmovou dokumentaci.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Zvěrkovice 12
375 01 Temelín
Česko (CZ)
tel: (+420) 385 722 918

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.nulk.cz

AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valassko, racr) org. 24, 28.02.2005 v 10:59 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA