PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Čtvrtek 28.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Městské opevnění Vodňany [ Opevnění, pevnost nebo bunkr ]

Městské opevnění Vodňany
Městské opevnění Vodňany

Ve městě se dochoval hradební systém včetně zbytků bašt, hradeb, příkopů, zdí a parkánů, kolem původního města, založeného za vlády Přemysla Otakara II. Opevnění datované kolem roku 1400 má dva až tři okruhy hradeb a hranolové bašty. Brány zanikly.

Historický vývoj: Založení městečka na místě starší vsi se předpokládá v době vlády Přemysla Otakara II. Jeho význam spočíval v poloze na jednom z ramen Zlaté stezky, vedoucím z Bavor přes Prachatice dále do českého vnitrozemí. Rozsáhlá privilegia obdržely Vodňany od Jana Lucemburského, mezi královská města byly přijaty kolem roku 1400. Tento akt i neklidná doba vlády Václava IV. byly zřejmě důvodem pro náhradu původního (snad palisádového) opevnění kamennými hradbami. Ty na většině téměř kruhového obvodu města sestávaly ze tří prstenců hradeb, na severovýchodě, nejlépe chráněném vodními toky, ze dvou. Do města se vcházelo třemi branami (Bavorská na západě, Budějovická na východě, Písecká na severu), doplněných později čtvrtou (Nová na jihu). Brány existovaly ještě roku 1837, zanikly v průběhu dalších desetiletí. Město bylo obehnáno z větší části trojnásobným věncem hradebních zdí, z nichž dvě bližší vnitřní, uzavírají parkán, obě vnější příkop. Příkop býval v průměru 12 m široký, do kterého se vstupovalo z hlavní, asi 5 m vysoké hradební zdi a 11 čtvercových bašt.

Popis: Ve Vodňanech se dochoval cenný hradební systém kolem původního historického města, včetně zbytků bašt, hradeb, příkopů, zdí a parkánů. Hradební systém se dochoval na většině obvodu města, zejména na západní a jižní straně i s několika hranolovými baštami.
Památková ochrana se vztahuje na hlavní hradbu, parkánovou hradbu, vnější obezdívku příkopu a na parkán a příkop v celém rozsahu. Dále se památková ochrana vztahuje na bašty v parkánu a na hradební věže. Dochovalý hradební systém je zaznačen v katastrální mapě a je rozdělen do sedmi úseků (I.-VII). Město bylo obehnáno z větší části trojnásobným věncem hradebních zdí, z nichž dvě bližší vnitřní, uzavírají parkán, obě vnější příkop. Příkop býval v průměru 12 m široký, do kterého se vstupovalo z hlavní, asi 5 m vysoké hradební zdi a 11 čtvercových bašt.

Popis památkové hodnoty: Ve Vodňanech se dochoval cenný hradební systém kolem původního města, včetně zbytků bašt, hradeb, příkopů, zdí a parkánů. Vodňanské hradby, vzácně dochované v rozsáhlých úsecích při celém obvodu města a zřetelně vepsané do půdorysu jeho historického jádra, patří nesporně k památkám nadmístního významu. Hradební systém je nedílnou součástí historické podstaty MPZ. Ve Vodňanech se dochoval trojnásobný věnec hradebních zdí, z nichž dvě bližší vnitřní - hlavní a parkánová hradba, uzavírají parkán, obě vnější - parkánová hradba a vnější obezdívka příkopu, příko. Dochovaly se v systému i bašty v parkánu a hradební věže při hlavní hradbě. Soubor dochovaných fragmentů městské středověké fortifikace odpovídá pojetí kulturní památky podle § 2 a 42 zákona č. 20/ 1987 Sb. o státní památkové péči.[zdroj]

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 15, 25.01.2022 v 17:17 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA