PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Pátek 29.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

STÉGER Karel [ Osobnost ]

Tovačov, osobnosti
Tovačov a Kojetín mají mnoho společného, dovolte mi připomenout osobnost pana učitele Stégera (tak to měl napsáno na křestním listě) , který to celým svým životem a veškerou činností dokládá. Narodil se 28. ledna 1874 v Tovačově. Studoval na gymnáziu v Přerově, pak se připravoval na své povolání na učitelských ústavech v Brně a Příboře. Maturoval v roce 1893. Po krátkém působení v Beňově, Polkovicích a Rokytnici byl jmenován prozatímním a pak definitivním učitelem v Kojetíně, tam působil nepřetržitě 36 let, odtud odešel v r. 1936 do důchodu a v roce 1937 se vrací do Tovačova, kde 1. listopadu 1956 zemřel. Pochován je na místním hřbitově a na jeho hrobě roste po úpravách hřbitova jenom tráva, ale nemyslím, že by se proto zlobil. Byl neobyčejně skromný, třebaže vynikal ve všem, co tenkrát pro učitele bývalo samozřejmostí. Výborný zpěvák - basista, jeden z nemnoha žáků, které Leoš Janáček hodnotil na učitelském ústavě jedničkou, znamenitý houslista i varhaník, nadaný kreslíř - karikaturista, ale i autor půvabných obrázků ze starého Tovačova, horlivý čtenář i kuřák (kolegové a žáci mu říkali s laskavostí pan učitel "faječka"). Kartograf (kopie Komenského mapy Moravy v přerovském muzeu je jeho prací) , filatelista, numismatik, rybář i lovec motýlů, skvělý vypravěč, přísný, ale oblíbený a uznávaný pedagog, skromný, spravedlivý, moudrý a vyrovnaný člověk. Zanechal bohatou literární pozůstalost - většinou v rukopisech. Snahou říkat pravdu mírněnou laskavým humorem jeho práce přímo svítí. Zachovaly se: VARIA - z mých - ale více cizích - pamětí o Tovačovu, o zámku a panu hraběti, LIBRI KLEVETARUM a PÁTÉ PŘES DEVÁTÉ - vzpomínky ze šťastných mladých let. Tlusté sešity, krásným písmem psané a doplněné půvabnými obrázky jsou nepřeberným (a dosud nepřebraným) zdrojem informací k historii starého Tovačova.

Najdeme tam, jak vypadal tovačovský rynk na sklonku minulého století, jeho domy, stromy, kašna, radnice, jak si hrály děti, vzpomínky na školu i Paní dům, zachyceni jsou Boží lidé, domácí lidičky, faráři, Židé, hasiči, lékaři, světoběžníci, založení Občanské besedy i činnost Občanské záložny, pobožnosti u sv. Jána stejně jako potulky po hrázích. ZÁPISNÍKY z let druhé světové války obsahují různorodé informace, v každém z nich je hodně místa věnováno popisu pěstování a "pajcování" tabáku v domácích podmínkách - inu byla válka a tabák jenom na příděl. Začal zpracovávat i rodinnou KRONIKU, suchá data doplnil kouzelnými historkami o členech rodu Štégerů i rodin spřízněných. Tiskem vyšly práce: Josef Förchtgott - rektor v Tovačově (1929) Staré duby na tovačovské hrázi (1931) Tovačovské cechy (1938) Dlouhá řada článků (publikovaných většinou ve Vlastivědném věstníku střední a severní Moravy a v Přerovském obzoru) je věnována historii Tovačova a Kojetína. Velmi cenné jsou i jeho výpisy z kojetínských a tovačovských matrik.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Markéta Kvitová (Informační centrum Nový Jičín) org. 56, 21.03.2003 v 09:40 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA