PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Čtvrtek 28.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Etapa A1 - Jablunkovsko a podhůří Beskyd [ Cyklotrasa ]


Přehled o trase

Celková délka trasy: 38,5 km

Výchozí místo: Hraniční přechod Bukovec - Jasnowice

Turistické cíle a služby v obcích na trasa

Průvodce etapou A1: Jablunkovsko a podhůří Beskyd

Od hranic s Polskou republikou trasa prochází Jablunkovskou brázdou, úvalovitou sníženinou, oddělující Slezské a Moravskoslezské Beskydy mezi Jablunkovským průsmykem a Třincem.

První obcí České republiky po přechodu z polské hranice v Jasnowicích je po překonání značného převýšení Bukovec, obec proslulá typickou roubenou architekturou z II. poloviny 18. století, tzv. kurloky - stavbami bez komínů. Kolem potoka Olecky se nachází přírodní rezervace - rašelinná louka s výskytem vzácných rostlin.

Projíždíme obcí Písek romantickým údolím řeky Olše do Jablunkova, v jehož okrajové části zvané Amerika najdeme koupaliště s tobogánem, dále restauraci a bowling. Míjíme amfiteátr, v němž se každoročně konají velké folklorní slavnosti - v květnu "Jackové dětem" a na přelomu července a srpna horalské slavnosti "Gorolski Świeto".
Jablunkov je připomínán již r. 1447 a v roce 1532 obdržel městská práva. Střediskem města je pravidelné náměstí s kašnou a mariánskou sochou ve stylu lidového baroka z roku 1655. Vedle náměstí je renesanční kostel Božího Těla z roku 1671 se 41 m vysokou věží, v 19. století přestavěný do novogotiky. Směrem k Dolní Lomné je plicní sanatorium, v jehož areálu se nachází arboretum se vzácnými dřevinami a sochami umělců V. Makovského a J. Třísky o rozloze 22 ha, sloužící zejména pacientům ústavu. Jablunkov nabízí četné ubytovací i restaurační služby, včetně obchůdků, bank, směnáren - informace lze získat v Informačním centru s nonstop informačním systémem.

Přímo z rohu náměstí vyjedeme úzkou uličkou s obloukem z města a přes část Bělá přijíždíme na okraj malé zemědělské obce Bocanovice. Nad ní se rozkládá vrch Kozubová (981 m) s turistickou chatou a kaplí sv. Anny, jejíž rozhledna bývá zpřístupněna při poutích. Název obce Bocanovice zřejmě pochází od zde sídlících čápů - v místním dialektu bocanů. Od tohoto místa je celá trasa vedena po hranici Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Pokračujeme přes rekreační obce Milíkov a Košařiska a vjíždíme na pětikilometrový úsek vedený lesní cestou s minimálním provozem a ojedinělou zástavbou. Přes okrajovou část Třinec Karpentná se dostaneme do Oldřichovic, podhorské obce na říčce Tyra. Zde se nachází dolní stanice sedačkové lanovky na Javorový. Javorový je rozložitý masiv (1031 m) s turistickou chatou, sjezdovkami a televizní retranslační stanicí. Nachází se zde křižovatka turistických tras. Vrchol je oblíbeným místem paraglidistů.

Pokračujeme přes místní část Třince - Guty, zde na rozcestí bychom měli pokračovat vlevo do obce Řeka, avšak pokud nechceme minout nádherný dřevěný kostel Božího Těla v Gutech z roku 1642, jenž patří mezi nejvýznamnější a nejzachovalejší objekty lidové architektury Těšínska, uděláme si čtyřkilometrovou zajížďku a vydáme se vpravo. Po prohlídce se vydáme zpět a zamíříme do Řeky, údolní obce s množstvím rekreačních objektů, dvěma koupališti a pískovcovým lomem. Sjedeme do obce Smilovice a blížíme se ke Komorní Lhotce. Původně sídlo vojvodů těšínského knížectví, později malé lázně dnes slouží zejména k rekreaci. Najdeme zde zázemí k ubytování i k občerstvení, k relaxaci můžeme využít malé bylinné lázničky nebo saunu. Ve zdejších lomech godulských pískovců cvičné horolezecké skály.

Z Komorní Lhotky se blížíme k cíli etapy A1, projíždíme přes okraj Dobratic, za hospodou Harenda odbočíme doleva na červenou turistickou značku, která by nás dále dovedla až na Prašivou, vrch (843 m) s dřevěným kostelíkem sv. Antonína Paduánského a turistickou chatou. My však mineme areál Kamenité - náleží již do obce Vyšní Lhoty - kde se konají kulturní akce, zejména taneční zábavy a odtud vpravo je to jen pár metrů k restauraci U Kohutky. Kromě dobré kuchyně se zde konají výstavy regionálních umělců. Zde končí etapa A1.

Mapa etapy A1: Jablunkovsko a podhůři Beskyd

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Cyklotrasa
AKTUALIZACE: Petr Vlk org. 2, 22.04.2004 v 13:07 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA